Hangersley, Ringwood, Hampshire

4 Bed Detached Cottage


An enchanting four bedroom period thatched cottage with a recently extended Kitchen/Family Room, two ground floor reception rooms and a study. The garden incorporates a sunken Italianate style garden, extends to approximately 0.3 acres with plentiful off road parking.

SUMMARY An enchanting period four bedroom detached cob thatched cottage quietly located in well stocked and secluded grounds approaching a third of an acre, lying just inside the curtilage of the New Forest National Park. The cottage is believed to date from the 18th Century and occupies a slightly elevated quiet and secluded position, with a back drop of extensive woodland, and with closeby bridleways providing access onto Poulner Common which is a haven for dog walkers. The property is presented in an eclectic style with numerous character features offering immense character including an inglenook fireplace with wood burning stove in the large Sitting Room. A large South West facing Kitchen/Family Room extension has been added which affords fine views across the rear garden and flows beautifully with the original cottage.

SITUATION Situated on the edge of the famous New Forest National Park and Conservation Area this delightful cottage home enjoys being on the doorstep to hectares of forest and heathland, a haven of wildlife yet just over one mile from the historic market town of Ringwood. Commuter routes are close at hand with the A31 being within easy reach and then onto the M27 to London and further afield. The International Airport of Bournemouth is approximately eight miles away and the Train Station is around twelve. From Ringwood coaches are available direct to London as are local buses services to all connecting towns. Excellent local state and private schools and the comprehensive shopping and leisure facilities of Ringwood are all within a short driving distance.

ACCOMMODATION The front entrance vestibule with leaded light windows leads into both the Large Snug and Dining Room. The former offers atmospheric beamed ceilings and two leaded light windows, one of which is a bay, an impressive inglenook fireplace with wood burning stove and quarry tile hearth which has bench seating to either side, adjacent to which there is a large built in storage cupboard with recess above, which would be ideal for a television; a latched internal door leads into the Study again with beamed ceilings and oak flooring, a further latched door with step up then leads to a Cloakroom with low flush suite and contemporary style circular wash hand basin with part tiled surrounds, recessed mirror and tiled flooring. The aforementioned Dining Room which enjoys a sunny south westerly dual aspect also has two leaded light windows, one of which is a bay, beamed ceiling, storage cupboard, oak flooring, latched door leads into the Kitchen/Family Room, a quite magnificent room, the original kitchen area has been extended and comprehensively refurbished with a range of contemporary wall and base units with quartz stone work surfaces, which includes a large centre island with projecting granite breakfast bar, as well as a wall hung double kitchen cabinet, double bowl ceramic butler sink, integrated appliances comprises of a Electrolux four ring gas hob with an Electrolux stainless steel finish extractor canopy above, fan assisted Neff double oven/grill with microwave oven above, adjacent tall larder cupboard with glide racking and space for tall freestanding fridge freezer. Deep Cupboard houses the Worcester gas fired central heating boiler. The exquisite marble tiled floor, which has underfloor heating extends into the Family Area where there are fine South and West aspect views across the Rear Garden from the large double glazed triple aspect picture windows, freestanding gas fired burner, the ceiling has a light well with lantern style roof light. A full height glazed door leads to the side entrance/vestibule area with double glazed windows and stable door leading into the Rear Garden and driveway area. Also from the Kitchen/Family Room a sliding door leads into the Utility Room with space and plumbing for a washing machine, storage cupboard and also a further cupboard houses the Megaflow hot water cylinder which is ideal for drying, Upvc casement window overlooks the Rear Garden, leaded light internal window views into Sitting Room. From the Sitting Room the staircase rises to the First Floor landing with a built in linen cupboard. Both the Master Bedroom and Bedroom Two are double bedrooms, each with a comprehensive range of fitted wardrobes and drawers and are served by the principal Family Bathroom which includes both a large corner bath and seperate shower. The remainder of the First Floor accommodation is approached via a door at the far end of the landing and comprises of; Bedroom Three, which is also a double bedroom and enjoys a dual aspect with fitted wardrobes and drawers and Bedroom Four, a single bedroom that has access to a small balcony area with views. In between Bedrooms Three and Four there is a further Bathroom again with a corner bath (Note a suite of rooms could be created which would be ideal for a dependent relative)

EXTERNALLY The property is approached over a loose gravelled shared driveway. Immediately to the right hand side there is a defined twin parking bay area, which is immediately in front of the pedestrian entrance to the cottage. Steps lead up from the parking area to the front gate which then leads into the south easterly front garden, which comprises of a centre pathway leading to the front entrance door, to either side of which are areas of lawn as well as raised stoned edged borders,the property also enjoys a beautiful Wisteria to the front elevation. Side access way from either side of the cottage leads into the rear garden. Vehicular access is by way of a pair of electrically operated timber gates which provides access to to the loose gravelled driveway and an oak framed carport and a timber garden shed. The rear gardens are an absolute delight, a raised area of decking immediately abuts the Kitchen/Family Room with steps down to a lower paved area and an Italianate style garden area beyond planted with a profusion of ornamental shrubs, trees and palms. Steps then lead up to a terraced/banked garden on the north east boundary which is again planted with a profusion of ornamental trees, shrubs and palms. There are various seats positioned within the garden offering beautiful woodland views and incorporates garden lighting.

Hangersley, Ringwood, Hampshire
Rate this post
Read more

Request a Valuation